Szívügyeink

ÉNekÚT

A Danubia Zenekar zeneoktatási platformja az iskolai énekoktatásban szeretne élményközpontú, korszerű segédletet nyújtani a pedagógusoknak és gyerekeknek. Az ÉNekÚT nevű oldal az Út a zenéhez tartalmait és zenekarunk online oktatási célú videóit alapul véve teljes tanéveket átfogó, tanórákra lebontott óravázlatokat kínál az énektanároknak, hogy a tantervhez kapcsolódó videók és rövid zenei részletek segítségével élményszerűbbé tegyék az énektanulást. A zenekar művészeti vezetője, Hámori Máté ötlete és koncepciója alapján megvalósult oldalon a karmester népszerű énekórái mellett az adott tananyaghoz kapcsolódó zenék és zeneszerzők, vagy akár szolfézs feladatok is elérhetőek lesznek a programban részt vevő iskolák számára, továbbá kimondottan az enekut.hu számára készített nagyzenekari karaoke videók is, amelyek segítségével talán a gátlásosabb tanulók is könnyebben bevonhatóak a közös éneklésben. A program felülete és tartalmai a tanárok által tetszőlegesen variálhatók, így mindenki elkészítheti a saját ízlésének, tempójának megfelelő óravázlatot, a videókat pedig a diákok otthon is megtekinthetik majd. A programhoz bármilyen magyarországi iskola csatlakozhat. Ha ön csatlakozna, írjon az enekut@odz.hu-ra!

undefined

BEETHOVEN-PROJEKT

 

Zenekarunk Hámori Máté karmester vezetésével 2020-ban rendhagyó sorozatot indított Beethoven születésnapjához kapcsolódón, amelynek során azoknak is szeretnénk utat mutatni a zenéhez, akik a 250 éve született zeneszerző életének drámájával leginkább azonosulni tudnak: a hallássérülteknek. Az előadásokon a lufiktól elkezdve kontakt hangszórókon át a speciális hallókészülékekig minden eszközt bevetünk, hogy érzékelhetővé tegyük valahogy a zene fantasztikus világát speciális igényű közönségünk számára. Hámori Máté jeltolmács segítségével beszél Beethoven világáról, a zenélés öröméről, ami számunkra, zenészek számára a program eseményein a szokásosnál is erősebb élményként jelenik meg a sok csillogó szempárt látva.

 

 

KÖZÖS HANG PROJEKT 

 

A Közös hang a Danubia Zenekar és a Máltai Szimfónia közös programja a felzárkózó településeken zenét tanuló gyerekek művészi integrációjáért. A program során zenekarunk tagjai személyes kapcsolatot alakítanak ki a Máltai Szimfónia zenetanulási programjában résztvevő gyerekekkel és tanáraikkal, velük a rendszeres találkozások során közös művészi célokat álmodnak meg, majd a közös próbákat követően együtt lépnek fel a zenekar 2021/2022-es évadának zeneakadémiai bérletes koncertjein. A műsorok kialakításánál figyelembe vesszük a gyerekek aktuális képzettségét, és a lehető legnagyobb motivációt és örömöt jelentő rövid, 3–6 perces műveket tűzünk műsorra. Az eseményekre meghívjuk a gyerekek családtagjait is, hangsúlyozandó számukra is, hogy az integráció folyamatában a művészeti élményeknek és motivációnak kiemelt szerepe lehet. A programmal nem csupán a nehéz sorsú gyerekeknek szeretnénk életre szóló élményt adni, de fontos üzenetet fogalmazunk meg szerencsésebb helyzetű közönségünk számára is: a zene hidakat épít, akár a legmeredekebb szakadékokon is átívelve.

KALANDRA FÜL FESZTIVÁL 

A Kalandra Fül Fesztivál Magyarország egyetlen klasszikus zenei fesztiválja, amely kimondottan gyerekeknek, kisgyermekes családoknak szól. 2020 augusztusában első alkalommal gyűjtöttük egy csokorba a legjobb, legviccesebb és legszerethetőbb előadásokat, amelyek mind egy célt szolgálnak: szórakoztatva közel hozni az értékes zenét a gyerekek szívéhez. A fesztiválon a Danubia saját produkciói mellett neves művészek előadásai is bemutatkoznak nemcsak a klasszikus zene, de az opera vagy akár a jazz műfaját is bemutatva. Az ingyenes kísérőprogramokon többek között hangszerbemutató, kézműves foglalkozás és meseolvasás várja az érdeklődőket. A fesztivál művészeti vezetője Hámori Máté, több tucat újító előadás megálmodója és a zenei utánpótlás-nevelés kiemelkedő alakja.