Haydn: A Teremtés

Út a zenéhez
ZAK bérlet 03

Jegyvásárlás

Hűségprogram
2022. november 25. | péntek | 19:30 - 22:00
1061 Budapest Liszt Ferenc tér 8., Zeneakadémia, Nagyterem
5 500, 4 500, 3 800, 2 900 Ft

Felhívjuk kedves közönségünk figyelmét, hogy a mű szünet nélkül hangzik el!

Micsoda ötlet! Megzenésíteni a kezdetet, a nagy kályhát, a teremtő elgondolt szavait. Csak egy olyan forradalmi újító merészelhet ilyen lehetetlen témához nyúlni, aki a ma ismert formák és műfajok nagy részének megalkotója, a még mindig nem eléggé istenített mester, Beethoven tanára és Mozart barátja. Újra meg újra rácsodálkozunk. Rajongani mikor fogunk érte? Talán most…

A világ keletkezését zenében elbeszélni nagyratörő ötlet, de a pályája és sikerei csúcsán lévő idős Haydn számára éppen megfelelő kihívás volt. Angliai koncertturnéján, amely a világhírt is elhozta számára, Haydn megismerkedett a szigetországban virágzó oratóriumkultúrával, amelynek középpontjában Händel művei álltak. Saját zenéjének egyfajta betetőzésének szánta a nagyszabású művet, ami nagyzenekart, énekkart és szólistákat mozgat meg, és a zenetörténet egyik legfontosabb alkotása lett. A mű az ember és a teremtés viszonyáról szól, arról, milyen kicsi pont is vagyunk a mindenségben – ma nem is lehetne aktuálisabb a téma, mikor a teremtett világ felbolygatásával végül leginkább saját túlélésünket veszélyeztetjük. A világ gyönyörűségét beszéli el ez a közel kétórás zenei freskó, az egyik legszebb zenével, amit valaha írtak. A klasszikus szépségre, nyugalomra, elmélkedésre vágyóknak ajánljuk leginkább az előadást.


Együttműködő partnerünk: Haydneum - Magyar Régizenei Központ.
A Haydneum működését a Miniszterelnökség és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatja.

2022. november. 25. | péntek | 19:30 - 22:00
1061 Budapest Liszt Ferenc tér 8., Zeneakadémia, Nagyterem
5 500, 4 500, 3 800, 2 900 Ft
Műsor

Haydn
A Teremtés

Beavató

Eckhardt Gábor zongoraművész, zenepedagógus a zeneakadémiai koncertek előtt az esti programhoz kapcsolódóan informatív, ugyanakkor szórakoztató előadásokat tart, amelyek megmutatják a művek közötti összefüggéseket, az aznapi koncert műsor-összeállításának szempontjait. A 17.45-kor kezdődő előadások aznapi koncertjeggyel látogathatók.

Támogatók
HAYDNEUM
Miniszterelnökségi Hivatal Bethlen Gábor Alapkezelő