Luxus / Tőr / Szívszorít

Bach: Es ist genug - korál / Berg: Hegedűverseny / Adés: Luxury suite / Bizet: Carmen-szvit, no. 1-2

Út a zenéhez

március

21

csütörtök

19:30 - 22:00

Helyszín


Zeneakadémia, Nagyterem
1061 Budapest Liszt Ferenc tér 8.

Jegyárak


6500, 5500, 4500, 3500 Ft

Jegyvásárlás

Hűségprogram

A koncert első felében távoli, mégis nagyon közeli világok találkoznak, hiszen Berg finom szövésű, dodekafon hegedűversenye a legkifinomultabb ínyencek egyik titkos kedvence, melynek talán fő inspirációs forrása Bach zenéje, azon belül is egy kis korál, amely az élet visszaadásának alázatos aktusáról szól.

A második részben elhangzó operaszvittel pedig két népszerű mű került egymás mellé, csak éppen a 21. századra ez a kifejezés mást jelent a klasszikus zene esetében, mint Bizet korában. Adès a legnépszerűbb élő szerzők közt van, a Powder her face pedig számos operája közül is kiemelkedik, 2005-ös bemutatója óta tucatnyi operaház tűzte már műsorra. Magyarországon még nem hangzott el ez a vérbő humorral, örömzenével, tűzijátékkal teli muzsika, nem úgy, mint a töretlenül népszerű Carmen, amely a világ egyik legismertebb klasszikus zenei alkotása.

A két opera legjavát szvitekbe szedve adjuk ezen a koncerten, ahol az is megtalálja a számítását, aki mindig csak biztosra fogad, de az újdonságra kényeseket sem hagyjuk cserben.

Műsor

Bach
Es ist genug – korál

Berg
Hegedűverseny

szünet

Adés
Luxury suite – from Powder her face - magyarországi bemutató

Bizet
Carmen-szvit, no. 1–2.

Beavató

Mona Dániel zenetörténész a koncert előtt az esti programhoz kapcsolódóan informatív, ugyanakkor szórakoztató előadást tart, amelyek megmutatják a művek közötti összefüggéseket, az aznapi koncert műsor-összeállításának szempontjait. A 17.45-kor kezdődő előadás aznapi koncertjeggyel látogatható.