Kokas Katalin

hegedű

Kokas Katalin ötévesen kezdett hegedülni Gyánó Bélánénál és Papp Györgynél. 11 évesen nyert felvételt a Zeneakadémia előkészítő tagozatára, ahol Halász Ferenc, majd Kovács Dénes irányítása alatt tanult. 1994-ben ösztöndíjjal került Torontóba, ahol Fenyves Lorándnál tanult. Kanadai tanulmányai végeztével újra a budapesti Zeneakadémián tanult, Perényi Eszter növendéke volt, ahol kitüntetéssel diplomázott.

Mind szólistaként, mind kamaramuzsikusként (ezen belül hegedűsként és brácsásként) gyakori vendégszereplője Európa, Afrika és Amerika számos koncerttermének.

A Művészetek Palotájában Kocsis Zoltánnal ő játszotta a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben először felcsendülő hegedűversenyt, amely Jean Sibelius versenyműve volt. 2004-től a Liszt Ferenc Zeneakadémia hegedűtanára.

A férje által 2009-ben alapított Kelemen-vonósnégyes brácsása.

2010-ben az ő kezdeményezésére jött létre a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál.[2]

2011. november végén Kokas Katalin 5 évi használatra megkapta Dr. Zelnik István műgyűjtőtől azt a 17. századból származó, „Cecília” elnevezésű, nemrég előkerült Stradivarius-hegedűt, amelyet Zelnik, az Aranymúzeum alapítója Szőcs Gézának, az NFM kulturális államtitkárának felkérésére vásárolt meg.[3] A hangszert Kokas november 30-án zártkörű koncerten mutatta be a budapesti Kempinski Hotelben, Kelemen Barnabás és Kocsis Zoltán közreműködésével.[4] 2012. február 2-án Zelnik, Kokas és Kelemen bemutatták a hangszert Fábry Sándor show-műsorában is, az MTV1-en.[5]

A Kokas Katalin és Kelemen Barnabás művészeti vezetésével működő Fesztivál Akadémia Budapest ötlete még 2002-ben merült fel: Budapest számára kiváló lehetőség lenne, ha nyaranta egy kamarazenei fesztiválnak adna otthont a Zeneakadémia és további jelentős kulturális intézmények, a főváros szíve pedig zenével telne meg ekkor is. A nemzetközi mezőnyben is kiemelkedő, a világ legrangosabb fesztiváljai között számon tartott eseménysorozatot 2016 óta rendezik meg minden évben számos szakmai eseménnyel, mesterkurzussal kiegészítve. Vezető hazai szólisták mellett olyan rangos nemzetközi művészek léptek már fel a FAB koncertjein, mint Kocsis Zoltán, Joshua Bell, Nicolas Altstaedt, Gidon Kremer, Patricia Kopatchinskaja, Shlomo Mintz, Maxim Rysanov, Alina Ibragimova, Vilde Frang, Shai Wosner, és a sor hosszan folytatható.

2017-ben Kokas Katalin és Kelemen Barnabás megalapította a Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyt a legifjabb, húsz évesnél fiatalabb hegedűművész generáció számára. A versenyzőket neves hegedűművészekből és pedagógusokból álló nemzetközi zsűri értékeli.

2020-ban Kokas Katalin és Kelemen Barnabás megalapította a Hubay Jenő Nemzetközi Hegedűversenyt a legifjabb, húszévesnél fiatalabb, közép-kelet európai hegedűművész generáció számára. A versenyre a Magyarországgal szomszédos országok és a Visegrádi Négyek országainak 20 év alatti hegedűsei jelentkezhetnek.