Képekre hangolva

Kontrasztok - Koncert és tárlatvezetés a Modern idők kiállításon

Koncertek a Danubia Zenekar és a Magyar Nemzeti Galéria együttműködésében

Jegyvásárlás

2024. június 21. | péntek | 15.00 - 16.00
1014 Budapest, Szent György tér 2., Magyar Nemzeti Galéria
2200; 2400; 4300; 4800

A programon a Magyar Nemzeti Galéria bármely kiállítására váltott belépőjeggyel lehet részt venni.

A koncertet követően tárlatvezetés a Modern idők kiállításban

A századfordulón elindult rohamos ipari és technikai fejlődés elképesztő módon felgyorsította a különböző zenei stílusok kölcsönhatását és újabb műfajok kialakulását. A dodekafónia megjelenésével, a jazz és a népzenei gyűjtések integrálásával századon átívelő irányzatok jöttek létre, melyekből újabb és újabb zenei dialektusok keletkeztek.

Bartók nemcsak hazánk, de minden idők egyik legnagyobb zeneszerzője, akinek hatása alól szinte egy szerző sem vonhatta ki magát a 20. és 21. században. A három megszólaló mű hűen tükrözi azokat az alapvető 20. századi vívmányokat, amelyek fókuszáltan mutatnak rá egy-egy fúvós, vonós vagy billentyűs hangszer végletekig kiaknázott virtuóz és színgazdag, karaktereket tökéletesen megjelenítő játékára, illetve tűpontosan illusztrálják a legkülönbözőbb stílusok összeolvadását.

A sorozat zenei részletei nem egy-egy konkrét műalkotásra, hanem egy teljes korszak kiválóságaira kívánnak esszenciálisan reflektálni, ezúttal a Modern idők kiállításra, ahol a közönség rendkívül izgalmas és sokszínű műalkotásokról kaphat tárlatvezetést a koncertet követően.

Műsor

Hidas Frigyes
II. fúvósötös

Szokolay Sándor
Vérnász-szvit

Bartók Béla
Kontrasztok