Képekre hangolva

Enchanté - Koncert és tárlatvezetés a Rippl-Rónai részlegben

Koncertek a Danubia Zenekar és a Magyar Nemzeti Galéria együttműködésében

Jegyvásárlás

2024. június 28. | péntek | 15.30 - 16.30
1014 Budapest, Szent György tér 2., Magyar Nemzeti Galéria
1200; 2200; 2400; 4300; 4800

A programon a Magyar Nemzeti Galéria bármely kiállítására váltott belépőjeggyel lehet részt venni.

A koncert előtt tárlatvezetés a Rippl-Rónai részlegben.

Köztudott, hogy Párizs egyfajta kulturális olvasztótégelyként működött a 20. század fordulóján, azt azonban kevesen tudják, hogy ebben az időszakban vált igazán szorossá a magyar és a francia zeneszerzők, illetve az alkotóművészek kapcsolata. Kodály és Lajtha párizsi tanulmányaik és látogatásuk után elsőként hozták el Magyarországra Debussy kottáit és adták oda Bartók Bélának.

A francia zene magyar iskolákra tett hatása kézzelfogható volt, hiszen a „Grand Trois”-ként emlegetett három magyar gigász mindegyike más és más módon integrálta saját zenei stílusába a francia zene sajátosságait. Lajtha expresszionista stílusa és kontrapunkton alapuló, dodekafón hangkészlete, Kodály magyar melankóliával átitatott impresszionizmusa erős kölcsönhatásban szólalnak meg Debussy és Ravel remekműveivel, ahol a francia szerzők saját egyedi hangvétele mellett éppen a késő romantika vagy a jazz hatásait is felfedezheti a hallgatóság.

A sorozat zenei részletei nem egy-egy konkrét műalkotásra, hanem egy teljes korszak kiválóságaira kívánnak esszenciálisan reflektálni, ezúttal a Párizsban is tanult Rippl-Rónai József festményeire. Többek között az ebben az időszakban keletkezett posztimpresszionista, szecessziós törekvésű, gazdag színvilágú vagy éppen monochrom hatású, pasztell, illetve „kukoricás” technikával festett műalkotásairól kaphat képet a közönség a koncertet követő tárlatvezetésen.

Műsor

Debussy
Hegedű-zongora szonáta

Lajtha László
Prélude

Ravel
G-dúr hegedű-zongora szonáta – 2. tétel – Blues

Kodály Zoltán
Adagio

Debussy
G-dúr Trio – 4. tétel