Bartók X Electric

Semmi komoly

március

2

szombat

15:00 - 16:00

Helyszín


Budapest Music Center, Koncertterem
1093 Budapest Mátyás u. 8.

Jegyárak


7000 Ft

Jegyvásárlás

Hűségprogram

Van átjárás a műfajok közt? Beszédbe elegyedhet egymással Bach hegedűversenye és Pál István Szalonna kalotaszegi tánca? Mit mondhat Mozartról egy jazz-zongorista? Bartók találkozik a népdallal és a looperrel – ez csak egy vicc kezdete? Mennyire szabad a zene, mennyire szabad a zenész és Ön, kedves közönség? Szabad a játék? Nem kell, aggódni, jó móka lesz. Semmi komoly.

A népzene és a népdal teljes természetességgel találta meg az útját a populáris kultúrába, Az angol betegtől a rapig, ami maga is egyfajta modern kori népzene – persze kevésbé zenei hangsúlyokkal, mint mondjuk a népdal. Ezen az estén Deva és a Danubia Zenekar két stílusból közelít a népdalhoz, a moderátor pedig maga Bartók Béla lesz, akinek zongorára és énekhangra készült népdalfeldolgozásai lesznek a zenei menüsoron.

Дeva

Takács Dorina Дeva már fiatalon is a magyar könnyűzenei színtér jelentős szereplője. Elektro-atmoszferikus zenéjéhez a magyar népdalok hangulata is kötődik, dalainak sikerét pedig jól mutatja, hogy nemzetközi rádiókban is rendszeresen játsszák. 2022-ben Az év női előadójává választották a Petőfi Zenei Díjátadó keretében.

Bartók: Húsz magyar népdal

Béla Bartók 1929-ben komponált Húsz magyar népdal sorozata előtt sok más munkájában is foglalkozott a népi dallamokkal, ebben a sorozatban pedig azokat a magyar népdalokat dolgozta fel, melyeket az 1924-es monográfiájából válogatott. Zenekari változatot is készített, de ezt végül politikai okok miatt nem mutatták be.

Kattintson ide a Semmi komoly bérletsorozat további előadásaiért!

A sorozat további előadásai:

Mozart X Jazz

Műsor

Bartók Béla - Balogh Máté
Bartók’s Speech on Folk Songs