Szemenyei János

színművész

Szemenyei János színész, énekes, zeneszerző. A kortárs magyar színház sokoldalú művésze. Zenés színész szakon diplomázott 2005-ben, a Színház és Filmművészeti Egyetemen. Már az egyetemi évek alatt, nemkülönben azóta is – színészi és énekesi feladataival egyenlő arányban – foglalkozik színházi zeneszerzéssel. 2013 és 2015 között a Magyar Színház zenei vezetője. A Proton Színház társulatával Európa legrangosabb fesztiváljain lép fel. Jelenleg is fővárosi és vidéki színházakban egyaránt játszik főszerepeket. Zeneszerzőként több magyar és külföldi előadásban dolgozik. Korábbi szerzeményeit is időről-időre műsorukra tűzik hazai színházak.

1981. december 31-én született Székesfehérváron. Általános iskolai éveiben számos vers- és prózamondó versenyen vett részt, majd gyerekszereplőként ismerkedett meg a színházzal. A budapesti Vörösmarty Mihály Gimnázium drámatagozatán folytatta tanulmányait. Ezzel párhuzamosan továbbra is játszott színházakban. Állandó szereplője lett a Duna TV egyik irodalmi műsorának. Egy évadot töltött stúdiósként a Madách Színházban. 2005-ben diplomázott a Színház-és Filmművészeti Egyetem zenés színész szakán, ezután a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház társulatához szerződött.Ebben a négy-évadnyi időszakban számos, zömmel prózai főszerepet alakított anyaszínházában, míg vendégként túlnyomórészt énekes főszerepeket játszott más vidéki társulatokban. Több feladatot kapott a fővárosban is. Bemutatkozott egy kisjátékfilm főszerepében. Zeneszerzőként már hat bemutatója volt, teljes musicaleket komponált, és prózai előadásokhoz írt zenét. Intézményes színházak és független társulatok produkcióiban működött közre alkotóként. Rádiójátékokhoz és tévésorozathoz is kapott zenei felkérést.
Ekkortól kezdték foglalkoztatni a szinkronstúdiók is, többnyire énekes szerepekben.
A Vígszínház társulatában két évadon keresztül játszott új és átvett szerepeket. Emellett számos fővárosi színház prózai és musical-produkcióiban lépett fel. A színészi feladatok mellett egyre több zeneszerzői megbízást kapott. Ekkortájt kezdődött kapcsolata zeneszerzőként és színészként a Proton Színházzal, amellyel azóta is számos neves külföldi fesztiválon vesz részt.
2011-től szabadúszó színész, évadonként két-három szerepet játszik, és zenét szerez a kecskeméti Katona József Színházban. A Centrál Színház több prózai és zenés szerepre hívta meg. Mundruczó Kornél külföldi rendezéseiben is rendszeresen közreműködik zeneszerzőként, színészként, karmesterként. Színházi munkái mellett dolgozik a Magyar Rádiónak. Filmzenét is szerzett. A Magyar Színház zenei vezetőjeként számos előadás zenéjét hangszerelte, illetve zenei szerkesztőként működött közre. Nevéhez fűződik Stephen Sondheim Vadregény (Into the Woods) című musicaljének magyarországi ősbemutatója is.