Pál István Szalonna és bandája

A Magyar Örökség díjjal kitüntetett Pál István Szalonna és bandáját a Kárpát-medence népzenéjének szeretete hívta életre. Hivatásukként választották ennek a csodálatos világnak a tanulását, tanítását és megismertetését szűkebb hazánkban és szerte a nagyvilágban. Olyan örömzene a muzsikájuk, amely minden korosztály számára érthetővé és szerethetővé teszi a saját és a velünk élő nemzetségek hagyományos kultúráját. A szívet szorongató lassú dallamok, a virtuóz legényesek, a csárdások különleges világa mind-mind megtalálható repertoárjukban. Hangszereik között hallhatóak a hagyományos paraszti világ furulyái, dudái, a vonóshangszerek robosztus megszólalása és a méltón hungarikummá vált cimbalom és tárogató is. Mindezeket a legszebb hangszer hangja, az emberi ének ragyogja be.
A zenekar tagjai mind a mai napig, a nemrégiben hetven esztendős, Prima Primissima díjas Magyar Állami Népi Együttes muzsikusai. Éltető erejük az a szeretet, ahogyan a zenekart fogadják az ország legkisebb falvaiban és a világ legnagyobb színpadain egyaránt.
Az együttest vezető Pál István 2015-ben Liszt Ferenc-díjat, 2019-ben Magyarország Érdemes Művésze díjat vehetett át. 2017 óta a Magyar Állami Népi Együttes művészeti vezetője.

A zenekar tagjai: Pál István „Szalonna” – hegedű, ének, Pál Eszter – ének, Gombai Tamás – hegedű, Gera Attila – fúvós hangszerek, Karacs Gyula – brácsa, Ürmös Sándor – cimbalom, Doór Róbert – nagybőgő