Bach X Folk

Semmi komoly Pál István Szalonnával és bandájával

Semmi komoly

Jegyvásárlás

Hűségprogram
2024. október 26. | szombat | 20:00 - 22:00
1124 Budapest Csörsz u. 18., MOM Kulturális Központ
7000, 10.000 Ft

Van átjárás a műfajok közt? Beszédbe elegyedhet egymással Bach hegedűversenye és Pál István Szalonna kalotaszegi tánca? Mit mondhat Mozartról egy jazz-zongorista? Bartók találkozik a népdallal és a looperrel – ez csak egy vicc kezdete? Mennyire szabad a zene, mennyire szabad a zenész és Ön, kedves közönség? Szabad a játék? Nem kell aggódni, jó móka lesz. Semmi komoly.

Bach Air-je mára közhely lett – mindenkinek ott cseng a fülében a lépdelő basszus felett ívelő gyönyörű dallam. Megdöbbentő, hogy ott is rálelünk erre a lépdelés feletti szabad éneklésre a maga különleges díszítéseivel, ahol valami egészen mást várnánk – a hangszeres magyar népzenében. Meglepő hasonlóságok, gyönyörű különbségek – ez vár arra, aki Bach D-dúr szvitjét nemcsak eredeti formájában, de Pál István Szalonna és bandájának népzenei reflexióival is szívesen meghallgatja. Az érdeklődőket táncházzal is várjuk a koncert után.

Pál István Szalonna és bandája

Pál István Szalonna és bandája a magyar népzene szeretetéért és megismertetéséért munkálkodnak az egész magyar nyelvterületen. A hagyományos paraszti világ furulyái, dudái, a vonóshangszerek, a cimbalom és a tárogató mellett az emberi ének szólaltatja meg a szívet szorongató lassú dallamokat, a virtuóz legényeseket és a csárdások különleges világát.

Bach - D-dúr szvit, BWV 1068

Bach művének második tétele, az Air már jól ismert dallam, amely August Wilhelm hegedűművész átiratában a hegedű egyetlen húrján is játszhatóvá válik. A darab ennek köszönhetően annyira népszerűvé vált, hogy azóta is sok helyen ismerik és előadják, sőt számos populáris zenében és filmzenében is felbukkant.

2024. október. 26. | szombat | 20:00 - 22:00
1124 Budapest Csörsz u. 18., MOM Kulturális Központ
7000, 10.000 Ft
Műsor

Bach
D-dúr szvit, BWV 1068

Táncház