Duleba Lívia

fuvola

Duleba Lívia 1989-ben született Nyíregyházán. Zenei tanulmányait 8 évesen a nyíregyházi Kodály Zoltán Zenei Általános Iskolában kezdte Szabó Dénes Kossuth-díjas karnagy irányítása alatt, ahol a Kódály-módszer alkalmazásával már igen fiatalon kibontakozott Lívia ösztönös zenei tehetsége. Kezdetben zongorát tanult, első fuvola óráját 10 éves korában, Szabó Dénesnétől kapta.

Középiskolai tanulmányait Miskolcon, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközép Iskolában Siklósi Tamásnál folytatta, ahol hamar felfigyeltek kimagasló tehetségére, és a harmadik évtől Dr. Csetényi Gyula fuvolaművész osztályába került, Budapesten. 17 évesen felvételt nyert a Zeneakadémia fiatal tehetségek osztályába, így az egyetem megkezdése előtt már Kovács Lóránt növendékeként folytatta zenei képzését.

2009- től a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, Kovács Lóránt és Bálint Jánosnál tanult a Bachelor Diploma megszerzéséig.
A Diploma megszerzése után szólista ambícióit kibontakoztatva a németországi Hochschule für Musik Detmold hallgatójaként folytatta tanulmányait, ahol 2016-ban kitüntetéssel diplomázott az egyetem szólista képzésén, Prof. Bálint János osztályában, a Rektor meghívására pedig szólistaként bemutatkozhatott a Detmolder Kammerorchester élén Florian Ludwig vezényletével.

Németországban töltött évei alatt a művésznő meghívást kapott a Mondsee fesztiválra, dolgozott Nicolaus Harnoncourt irányítása alatt, részt vett többek közt a Bayreuth-i ünnepi játékokon, a luxemburgi Solistes Européens, Detmolder Kammerorchester , Göttinger Symphonie Orchester és a Brandenburgisches Staatsorchester munkájában.

Az egyetemi tanulmányok mellett Magyarország szinte minden neves fuvolaművészének felkeresésével, és külföldi kurzusok látogatásával képezte magát. Ausztriában, Németországban, Svájcban, Lengyelországban és Luxemburgban szélesítette tudását olyan neves művészek mellett, mint Emilio Galante, Adorján András, Emmanuel Pahud, Ittzés Gergely, Dejan Gavric, James Galway, Matej Zupan, Bálint János, Gaby Pas-van Riet, Philippe Benoit, Carlo Jans, Gyöngyössy Zoltán, Gudrun Hinze, Ulrich Koella, Ingo Goritzki és Clara Andrada de la Calle.
A sárospataki Crescendo Nemzetközi Nyári Akadémián elnyert a legtehetségesebb hallgatónak járó díjat, mellyel 2011-ben bemutatkozott szólistaként a Zempléni Fesztiválon a Reményi Kamarazenekar kíséretével, valamint az ausztriai Allegro Vivo Nyári Akadémia Díját is ő vehette át.

A művésznőt fiatal kora ellenére, már számos elismerés érte, és rangos nemzetközi versenyek Díját tudhatja magáénak.
17 éves korában az Elek Tihamér Országos Középiskolai Fuvolaverseny 1.Díját és Különdíját is megkapta, majd a Concertino Praga Nemzetközi Zenei Verseny Összesített Különdíját, melynek köszönhetően Csehország több városát érintő koncertkörúton vehetett részt.

Szerbiában , az Anton Eberst Nemzetközi Fuvolaversenyen 1.Díjat nyert, majd a Prágai tavasz és a müncheni ARD, Európa legnevesebb zenei világversenyeinek középdöntőseként már 19 évesen a 6 legjobb fuvolása közé jutott, és bemutatkozhatott a Müncheni Kamarazenekarral.

2011-ben beválogatták az Európai Unió kiemelt tehetségek számára létrehozott programjába, ezt követően pedig újabb első Díjat nyert Bán Mátéval közösen a Friedrich Kuhlau Nemzetközi Fuvolaversenyen Németországban. Még ebben az évben mindössze 21 évesen a Magyar Állami Operaház első fuvolása lett.
Díjat nyert kamarazene kategóriában Ah Ruem Ahn zongoraművésszel közösen a Kiejstut Bacewicz Nemzetközi Kamarazenei Versenyen Lodz-ban, valamint 1.Díjat kapott a Michal Spisak Nemzetközi Fuvolaversenyen Katowiceban.
2014-ben, a Krakkói Nemzetközi Fuvolaversenyen szinte minden díjat elnyert, ő kapta az 1.Díjat, a Krzysztof Penderecki Fuvolaverseny legjobb előadásáért járó Különdíjat és a YAMAHA cég Különdíját is , mely egy Adorján András fuvolaművésszel közösen fejlesztett ezüst mesterhangszer volt, valamint felkérés szólistaként a Rzeszów Filharmónia zenekarával Lengyelországba.

Európai sikerei után 2015-ben első tengerentúli útján, a Kínában, Guangzhouban megrendezett Aurèle Nicolet nevét viselő világversenyen, a zsűri a 2.Díjat ítélte neki oda (az első Díjat nem adták ki) majd pár hónappal később újabb siker érte, felvételt nyert a Brandenburgisches Staatsorchester zenekarába szólófuvolásként.
A zenekarnál egy évet töltött, majd 2016-ban hazaköltözött Magyarországra ahol szólistaként, kamarazenészként és zenekari szólófuvolástként is aktív tagja a hazai zenei életnek.

Munkáját elismervén 2016 és 2017-ben második alkalommal ítélték neki oda az állami Fischer Annie Zenei Előadóművészeti Öszöndíjat, és ezzel párhuzamosan 2017-ben a Deutscher Musikrat zenei versenyénének Ösztöndíját is elnyerte.

2017-ben felvételt nyert a Nemzeti Filharmonikus zenekarhoz szólófuvolásaként, valamint ebben az évben alapították meg a Budapest Fúvósötöst is. Az elmúlt években bemutatkozott szólistaként,különböző kamarazenei formációkban a Kaposfesten, a Festival Academy Budapest vendégművészeként, a Liszt Ferenc Kamarazenekar élén, a Budapesti vonósokkal, a Budapfoki Dohnányi Zenekarral, a Miskolci Szimfonikusokkal, a Nemzeti Filharmonikusokkal, és olyan karmesterekkel dolgozott már együtt, mint Nicolaus Harnoncurt, Howard Griffith, Takao Ukigaya, Medeveczky Ádám, Kobayashi Ken-Ichiro, Kai Bumann, Christoph König, Boris Schäfer, Ariel Zukermann, Keri-Lynn Wilson, Eötvös Péter és Hamar Zsolt. 2019-ben olyan nemetközi versenyeken ért el kimagasló helyezést, mint a Prágai Tavasz (Prága), Carl Nielsen (Odense), és a XVI. Tchaikovsky Nemzetközi Zenei Verseny (Szentpétervár).

Jelenleg a Széchenyi István Zeneművészeti Egyetem művésztanáraként oktat, mellette pedig hazai és nemzetközi fesztiválok, zenekarok felkéréseinek tesz eleget.