Wong Chiyan

zongoraművész

„A káprázatos technikai tudáson túl, amellyel ezeket az ördögi kihívást jelentő darabokat megközelíti, a legmeglepőbb Wong célratörő egyenessége.”
Gramofon Magazin

A Hong Kongban született és jelenleg Berlinben élő Chiyan Wong zongorista merészsége és látásmódja magával ragadja hallgatóit. Repertoárja a korai barokktól a XXI. századig terjed.
Chiyan készítette a Liszt Transfigured: Operatic Fantasies for Piano (Liszt-átszellemülés: Opera-fantáziák zongorára) (LINN Records) című, a kritikusok által is elismert bemutatkozó lemezén bemutatott átiratokat, amelyeket a Magyar Liszt Ferenc Társaság a 40. Liszt Ferenc Nemzetközi Lemez-Nagydíjjal jutalmazott. Nemrégiben jelentette meg második albumát, amelyen szerepelnek Bach saját összeállítású Goldberg-variációi, valamint Busoni ugyanezen műre vonatkozó változata.
Chiyan a figyelem középpontjába olyan korábbi koncertjei alkalmával került, mint a franciaországi Dinardban rendezett Nemzetközi Zenei Fesztivál, a Hong Kong-i Művészeti Fesztivál, vagy a Szingapúri Nemzetközi Zongorafesztivál, amelynek gyakorta vendége. Díjnyertes volt a salzburgi Mozarteum Nemzetközi Nyári Akadémiáján, valamint Liszt-szólóestjével első koncertjét adta a londoni Wigmore Hallban.

A zenei tanulmányait Hong Kongban kezdte, majd tizenkét éves korában Angliába költözött, hogy Norma Fishernél tanuljon. Ezt követően Christopher Elton növendéke lett a londoni Királyi Zeneakadémián. Chiyan zeneszerzés iránti érdeklődése folytán együtt dolgozhatott Thomas Adès-szel a Prussia Cove Nemzetközi Zenész Szemináriumon, valamint magántanulmányokat is folytatott Naji Hakimnál Párizsban. Ezek a találkozások nagyon erősen meghatározták Chiyan zeneszerzői fejlődését. Chiyan jelenleg Lee Hysan ösztöndíjasként dolgozik a tudományos fokozatán a londoni Királyi Zeneakadémián, amelynek Ferrucio Busoni munkássága a témája.

„Lélegzetelállítóan és vérpezsdítően zongorisztikus ősrobbanás... Így születnek a legendák.”
The Straits Times