Jövőzene-mentorkoncert

Szimfonikus felfedezések

Jegyvásárlás

2021. december 7. | kedd | 19:30 - 22:00
1095 Budapest Komor Marcell u. 1., Művészetek Palotája
2400, 3500, 4700, 5900 Ft

A hangverseny műsora tartogat olyan értékeket a közönség számára, amelyeket már aligha kell felfedezni, de olyanokat is, amelyekről biztosra vehetjük, hogy felfedezésszámba mennek. Utóbbiak közé tartozik a szöuli születésű, Kaliforniában nevelkedett fiatal karmester személye is, mivel a világ legtöbb országában mindmáig különlegességnek számít, ha hölgy vezényel egy zenekart. Hankyeol Yoon jelenleg Münchenben él, karmesteri munkát is végez, zeneszerzőként pedig a 2020/2021-es évadban az Eötvös Alapítvány programjában vesz részt.
Az emberiség történetének évezredei a különféle egyenlőtlenségek és igazságtalanságok történeteként is elbeszélhetők. Ezek egyik fejezete az a sok tevékenység, melynek végzését a társadalmi konvenció makacsul nem engedte meg a nők számára. Számos ilyen volt, és ma is sok ilyen akad. Az egyik kétségkívül a karmester munkája. Úgy látszik, a világ a karmesterben kezdettől mindmáig valamiféle parancsoló személyt lát, és sokan ma is úgy gondolják, aki parancsol, az férfi legyen… De hát a karmester nem parancsol, hanem egybefog, koordinál, összhangot teremt, segít, bátorít, inspirál! Ezt teszi a szöuli születésű, ám Kaliforniában nevelkedett Holly Hyun Choe is, amikor zenekar előtt áll. Ez manapság leggyakrabban Svájcban történik, hiszen jelenleg egy ottani zenekar vezetője. Donghoon Shin Londonban él, a rangos Claudio Abbado Díj birtokosa, a koncerten elhangzó kompozíciójának ősbemutatóját pedig két évvel ezelőtt Eötvös Péter vezényelte. A magyar zongoraművészek középgenerációjának jelesét, Balog Józsefet nem kell bemutatni, Ravel Zongoraversenyét és Prokofjev Klasszikus szimfóniáját sem, Sosztakovics könnyed-játékos Kilencedikje (ilyen Kilencedik is van!) azonban sokakra még mindig az újdonság erejével hat. Fedezzük fel!

A koncert az Eötvös Péter Alapítvánnyal együttműködésben valósul meg.

A koncertet 18.30 órai kezdettel, Előhang címmel beszélgetés előzi meg, melyen a fellépő művészekkel és a műsoron szereplő művekkel ismerkedhetnek meg közelebbről az előadásra jeggyel rendelkezők.
A koncert hossza kb. 95 perc, egy szünettel.

2021. december. 7. | kedd | 19:30 - 22:00
1095 Budapest Komor Marcell u. 1., Művészetek Palotája
2400, 3500, 4700, 5900 Ft
Műsor

Prokofjev
1. D-dúr 'Klasszikus szimfónia' Op. 25

Ravel
G-dúr zongoraverseny

szünet

Donghoon Shin
Of Rats and Men

Sosztakovics
IX. Esz-dúr szimfónia, op. 70

Támogatók
Emberi Erőforrás Támogatáskezelő
Emberi Erőforrások Minisztériuma